BusinessInsider’dan Tanza Loudenback‘in “There are only 3 things you need to focus on if you want to retire early” makalesinden yaptığım çeviriyi aşağıda bulabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Yazının orijinali için tıklayın.
Birçok insan erkenden emekli olmak ister ancak çok azı buna ulaşmak için çabalar.
Erken emeklilik için şu üç şey gereklidir: gelir, tasarruf ve yatırım.
Erken emeklilik hedefine ulaşmanın anahtarı bu üç şeyi öncelik haline getirmektir.
Para konusu başta olmak üzere, Y kuşağı kurallara uymakla tanınan bireyler değildir.
MSN’in gerçekleştirdiği bir ankete göre, geleneksel bankacılık ve ev sahibi olma yolundan sapmalarının yanı sıra, Y kuşağının neredeyse 3’te 2’si işlerinden istifa etmeyi ve 65 yaşından önce emekli olmayı umuyor.
Ancak erken emeklilik bu kuşağın birçoğu için boş bir rüyadan ibarettir. Aynı ankete göre Y kuşağının neredeyse yarısı kazançlarının %5 veya daha azını tasarrufa ayırıyor ki bu oran 40’lı yaşlarda emekliliğin tadını çıkarmak için gereken tasarruf miktarından oldukça uzaktır.
37 yaşında bir gayrimenkul yatırımcısı olan Chad Carson, 1 yıldır Ekvador’da eşi ve 2 kızıyla birlikte hayatını tamamen pasif gelirle idame ettiriyor. Buna “mini-emeklilik” adını vermiş.
Carson, Budgets are Sexy isimli kişisel finans bloğunda yazdığı bir yazıda, erken emekliliğe giden dağınık ve hata güdümlü tırmanışının kendisine finansal olarak özgür olmak isteyen birinin odaklanması gereken 3 şeyi öğrettiğini açıklamıştır. Ve evet, bunlardan biri de tasarruftur.
Bu 3 konu şunlardır:
1. Güçlü bir düzenli gelir kaynağı oluşturun
Eğer para kazanmak için hiçbir yolun yoksa bir servet oluşturma şansın yok demektir. Finansal bağımsızlığın ilk adımı, tasarruf ve yatırım şansı sağlayacak düzenli bir gelir kaynağı bulmaktır.
Bazı insanlar için bu iyi kötü masa başında 9-5 çalışmaktır.
Carson’un “düzenli gelir”i, düşük fiyattan alıp, onarıp, üzerine kar koyup ortağıyla birlikte sattığı gayrimenkul varlıklarından geliyor. Birçok insana göre bu iş riskli görünebilir. Sonuçta hiçbir maaş garanti değildir. Sonuç olarak Carson kiracılarından kendisine düzenli bir şekilde akan bir gelire sahip olmuştur.
2. Bu gelirin büyük kısmını tasarrufa ayır
Düzenli bir gelire sahip olunduğunda dikkat edilecek en önemli nokta, gelirin hepsini harcamamaktır. Gençliğinde ihtiyaçtan azıyla yaşamayı öğrenmenin faydasını hayatının geri kalanında göreceksin.
Öncelikle, tasarrufun en kolay yollarından faydalan: İşverenin 401 (k) planına kaydol (Bir tür tasarruf fonu. Bizdeki bireysel emeklilik sistemi diyebiliriz). Katılım payları otomatik olarak, sen daha maaşını görmeden kesilir. Tasarruf için en az eforu harcarsın ama programın sonunda alacağın para oldukça büyük olabilir.
Tasarrufu daha en başından, ev giderlerini toplam gelirinin %30’unu aşmayacak seviyeye kadar azaltarak da yapabilirsin. Carson uyguladığı bütçe planlarıyla hem daha ucuza yaşamış hem de tasarruf yapmıştır.
Veya iki maaşla geçinmek yerine, eşinle birlikte belirli bir süre tüm harcamalarınızı sadece tek maaşla karşılayacak seviyeye çekebilir ve büyük miktarda parayı kısa sürede biriktirebilirsiniz.
3. Tasarruflarını kar getirecek veya en azından değer kaybetmeyecek varlıklar üzerinde değerlendir
Çok para biriktirmek güzeldir ama tasarruflarını neyle değerlendirdiğin konusu erken emeklilik yoluna yeni bir soluk getirecektir.
Carson’un yatırım seçimi, ek yük getirmeden pasif gelir getiren gayrimenkul üzerine olmuştur. Şu an sahip olduğu 90 mülkün ev kredilerini kendisi ödemek yerine, kiralamak amacıyla satın almıştır. Gelirini de göz önüne alırsak iyi bir stratejidir.
Valla 65 ten once emeklilik hayal. Kim ne derse desin. O yaşa kadar bizi kim çalıştıracak bakalım